NAPETOSTI OKO IZBORA ŠVEDSKE POVJERENICE ZA OKOLIŠ: Očekuje se saslušanje o klimi i o šumarstvu

Kohlbach / KBE Bioenergie

Jessika Roswall, bivša švedska ministrica za europska pitanja, nominirana je za europsku povjerenicu za okoliš, a radi se o rutinskom političkom potezu koji su inicirale i predložile švedske vlasti. Švedski premijer, Ulf Kristersson pohvalio je navedenu nominaciju, naglašavajući prethodnu ulogu Roswall u nadzoru domaćeg šumarstva, ključnog sektora za švedski gospodarski rast i za klimatsku strategiju, jer se upravo prema EU strategiji europske šume smatraju kao najveći ponor ugljika. Bivša ministrica je kroz švedske medije izrazila uzbuđenje zbog svoje kandidature, ali analitičari ističu kako se mogu očekivati teškoće i kontroverze, odnosno kako će njezino saslušanje u Europskom parlamentu biti vrlo izazovno.

Kritičari su ukazali kako će najveći problem tijekom saslušanja predstavljati ograničeno iskustvo Roswall u politici zaštite okoliša. Švedska zastupnica Zelenih u Europskom parlamentu Alice Bah Kuhnke izrazila je zabrinutost zbog stanja okoliša u njezinoj zemlji, a pod aktualnom Kristerssonovom vladom, optužujući je kako ugrožava klimatske ciljeve Švedske koji su postavljeni za 2030. godinu. Roswall će stoga u Europskom parlamentu morati ponuditi odgovore na ova pitanja i na druge potencijalne probleme, uključujući svoje prethodno protivljenje Zakonu EU-a o obnovi prirode.

Očekuje se kako će glavna točka saslušanja biti švedska šumarska politika, jer se radi o zemlji koja ima dvije trećine teritorija prekriveno šumama, što je čini jednim od najvećih ponora ugljika unutar cijelog EU-a. Dok šumarstvo sigurno ostaje u nacionalnoj nadležnosti 27 zemalja članica, smjernice EU-a o održivom gospodarenju šumama mogle bi dovesti Roswall u vrlo složenu, ili čak tešku poziciju obrane nacionalnih švedskih šumarskih politika koje se već godinama suočavaju s protivljenjem i kod kuće i u Bruxellesu.

Comments are closed.