PROGNOZE NA TRŽIŠTU DRVNE SIROVINE: Poziv na konferenciju – Zagreb, 27.08.2024.

Poštovani,

pozivamo Vas na konferenciju “Drvna sirovina 2024”  koja će se održati 27.08.2024. godine u zagrebačkom hotelu Westin. Konferencija će okupiti brojne predstavnike sektora, trgovce drvom, privatne i državne šumovlasnike, predstavnike pilana i drvne industrije, industriju namještaja, kao i predstavnike nadležnih institucija.

Konferencija će odgovoriti na brojna tematska pitanja:

–       Kakva je srednjoročna i dugoročna raspoloživost drvne sirovine u zemljama JIE?

–       Hoće li se nakon godišnjih odmora pokrenuti glavna tržišta drvnih sirovina?

–       Kakva su predviđanja za tržište drvnih proizvoda u Italiji gdje završi 23% hrvatskog izvoza drvnih proizvoda?

–       Što pokazuje analiza podataka Državnog zavoda za statistiku oko pada zaposlenih u sektoru u periodu I-VI 2024.

–       Kakve su cijene i trendovi na tržištu drvnog peleta?

–       Analiza opskrbe trupcima na pilanama 

–       Kakva je kvaliteta sirovina koja dolazi iz šuma koje su stradale od prirodnih nepogoda ili od štetnika?

–       Prijedlozi za nova pošumljavanja i za jačanje otpornosti šuma

–       Tržište iz perspektive susjeda iz Slovenije – kako se oduprijeti lošim kretanjima na tržištu, slaboj tržišnoj konjunkturi i punim skladištima?

Očekuju se sudionici iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Italije, Njemačke i Austrije.

Pilane su pune trupaca, stoga je i potražnja trenutno niska, jer se jedan dio pilana već duže vrijeme opskrbljuje sirovinom koja dolazi iz šuma koje su stradale od nepogoda ili od štetnika.
Vremenskim nepogodama iz prošle godine, kada su u istočnoj Slavoniji stradale vrijedne šume hrasta lužnjaka i kada je oštećeno preko 4 milijuna m3 drvne mase stvoreni su izvanredni uvjeti u kojima se nastoji svu oštećenu drvnu masu izvući iz šume te je prodati domaćim kupcima. Taj proces je otežan kretanjima na tržištu, slabom tržišnom konjunkturom i punim skladištima, a tržišna neizvjesnost i pritisci na cijene također utječu na trgovanje tom oštećenom sirovinom, posebno za grab, lipu i druge manje vrijedne sortimente koji su također u značajnoj mjeri zastupljeni u stradalim šumama.

Pređviđa se kako će u JIE, na dugoročnoj osnovi, doći do smanjenja raspoloživih količina sirovine, prije svega iz razloga izloženosti utjecaju klimatskih promjena i drugih opasnosti u šumarstvu. Hrvatska specijalnost je tvrdo drvo (bukva, hrast, jasen), stoga se mogu očekivati nešto drugačiji statistički pokazatelji nego u ostatku EU-a, koji se bazira na statističkim podacima o mekom drvu.

Sve navedene teme vezane uz drvnu sirovinu bit će artikulirane na sljedećoj zagrebačkoj konferenciji, stoga organizator Drvo&Namještaj poziva sve zainteresirane na aktivno sudjelovanje.

PRIJAVNICA

DRVO&NAMJEŠTAJ
Kršnjavoga 1, 10 000 Zagreb
t +385 1 6329 111
kristina@drvniklaster.hr

Comments are closed.