VISOKA OČEKIVANJA OD NOVOG KONGRESA U VINKOVCIMA: Okupljanje sektora 24. i 25.10. .

Kohlbach / KBE Bioenergie

SVI ČEKAJU POMAKE NA TRŽIŠTU SIROVINE: Velika su očekivanja od Njemačke!

Posljednji izvještaji i analize kretanja na tržištu drva u Europi pokazuju kako je trenutno, sektorska kriza još uvijek prisutna, posebice u segmentu drvne sirovine i primarnih proizvoda. Strukovni mediji navode kako je još uvijek na snazi zastoj građevinske industrije, jer je upravo građevina europski pokretački sektor koji još uvijek nije dosegnuo pred krizne pokazatelje.
Posljedično, i tržište drvne sirovine u Hrvatskoj, kao i u okolnim zemljama je također zasićeno, posebice tržište trupaca. Sudionici Kongresa pilanara očekuju promjene početkom 2025. godine, nakon održavanja nekih od ključnih sektorskih sajmova u Europi. 
Od svih drvnih proizvoda nešto bolje pokazatelje bilježe furnir i drvne ploče, a  posebno teškom situacijom se ocjenjuje tržište drvnog peleta. Nažalost, prekinut je dva desetljeća dugi trend rasta, iako EU proizvodi 44 % svjetske količine peleta i troši čak 50 % globalne proizvodnje. Cijene peleta su kroz posljednjih godinu dana u konstantnom padu, a očekivanja proizvođača se povezana s vremenskim prognozama u periodu 11.2024-04.2025, a očekuje se konačno prošla relativno hladna zima s dužim trajanjem. 

STRUČNI OBILASCI ZA SUDIONIKE KONGRESA PILANARA: Spačva i Babina Greda u fokusu

Za sudionike Kongresa pilanara predviđeni su poučni i sadržajni obilasci nekoliko važnih lokaliteta pilanske/drvne industrije. Program obilazaka započinje 24.10. u 14 sati odlaskom u spačvansku šumu, te se nastavlja odlaskom u kongerenciju Uni Viridas gdje ćemo uz stručno vodstvo upoznati postrojenje. Dan završavamo zajedničkom večerom (fakultativno), a sljedeći dan započinjemo novim obilaskom: Pogon Bjelin Spačva. 
Otvaranje Kongresa predviđeno je 25.10. u 12 sati.

WEINIGOVE TEHNOLOGIJE ZA PLOČE: Praktična prezentacija rada u pogonima Bjelin Spačve!

14. Kongres pilanara pruža dobru priliku za upoznavanje s najnaprednijim tehnološkim rješenjima za obradu masivnog drva u pilanama i u proizvodnji drvenih podova i ploča. – Rado dolazimo u Vinkovce na Kongres pilanara, jer su naše tehnologije upravo namijenjene primarnoj preradi drva, a u velikoj tvornici Bjelin Spačva nalazi se i brojni moderni strojevi naših principala iz Grupacije Weinig, ističe Tamara Golmajer iz slovenske tvrtke Intercet. S proizvodnjom ploča je povezan i sustav otprašivanja, jer se danas u drvnoj industriji puno pažnje mora posvetiti energetskoj učinkovitosti, budući da predimenzionirani i slabo učinkoviti stari ventilatori, cikloni s brojnim i neučinkovitim motorima mogu predstavljati velike potrošače električne energije koja je nažalost sve skuplja. – Mi smo orijentirani na nove tehnologije koje se baziraju na digitalnim rješenjima i o tome će također biti govora na Kongresu pilanara u Vinkovcima, zaključila je Golmajer.

Više na info@intercet.si i www.intercet.si

SPECIJALIST ZA VILIČARE IZLAŽE STROJEVE U VINKOVCIMA: VAR će predstaviti moderne viličare za drvnu industriju!

Poduzeće VAR d.o.o. iz Sesveta ove će  godine na Kongresu pilanara predstaviti nekoliko viličara iz svog asortimana. VAR je kompletan specijalist za viličare, a servis i prodaja viličara su okosnica djelovanja unutar brojnih prodajnih i servisnih aktivnosti ove tvrtke. Od 2024. godine VAR je postao ekskluzivni zastupnik za Hyster viličare u Hrvatskoj, a osim toga VAR je ekskluzivni zastupnik najvećeg svjetskog proizvođača bočnih viličara, tvrtke Baumann srl.. Također, VAR je zastupnik proizvođača građevinske mehanizacije Wacker Neuson. Uz navedeno, VAR je prodajni i servisni partner najinovativnijeg svjetskog proizvođača hidrauličnih sustava za mobilne strojeve – Linde Hydraulics.
Tvrtka posjeduje dobru prodajnu i prilagođenu prodajnu infastrukturu, upravo ono što je i potrebno drvnoj industriji, budući da se u većini slučajeva treba brzo reagirati s isporukama ili kod servisiranja strojeva. Tu je i VAR-ov prodajni salon na najprometnijoj zagrebačkoj lokaciji, izdvojeno skladište postprodaje, dvije podružnice, skladište strojeva u okolici Velike Gorice, remontni centar u Gornjoj Stubici te vlastiti smještajni kapaciteti za svoje zaposlenike. 

www.var.hr

SEZONA OTKUPA ŽIRA: Hrastovim sjemenom obnovit će se i stradale šume u Spačvi

Hrvatske šume d.o.o. preuzimaju velike količine sakupljenog žira vrste hrasta kitnjaka i hrasta lužnjaka od strane registriranih šumskih sakupljača od Karlovca do Vinkovaca, a interes je vrlo velik.  Za pošumljavanje se može koristiti isključivo kvalitetan žir, odnosno zdrav i bez vidljivih oštećenja, dok se žir lošije kvalitete vraća skupljačima jer takav nije za uporabu i ne može se koristiti za pošumljavanje.
Ove godine se dogodio vrlo dobar urod za razliku od prijašnjih 4, 5 sezona kad žira uopće nije bilo. Hrast lužnjak inače plodonosi rjeđe, odnosno svakih 3 do 5 godina u regularnim uvjetima, odnosno od 5 do 8 godina u periodima ekstremnih klimatskih uvjeta. U cijeloj Europi, posebice u zemljama koje su bogate hrastovim šumama ističu kako su u posljednjim desetljećima zabilježeni manji urodi žira, a uslijed klimatskih promjena i drugih elementarnih nepogoda koje pogađaju ove šume s najvrjednijom europskom drvnom sirovinom. 

 

Comments are closed.